3 Mart 2010 Çarşamba

Eşrefpaşalılar Filminin Galası Yapıldı





Senaryosu Burak Tarık'a ait olan, yönetmenliğini Hüdaverdi Yavuz'un yaptığı, başrollerini Turgay Tanülkü, Sermin Hürmeriç, Sinan Taymin Albayrak ve Hüseyin Soysalan'ın paylaştığı Eşrefpaşalılar filminin ön gösterimi yapıldı. 'Küfürsüz komedi, şiddetsiz aksiyon ve düzeyli romantizm' sloganıyla vizyon heyecanı yaşayan film, aile bireylerinin hep birlikte izleyebileceği bir film olmakla ön plana çıkıyor.

Filmin yapımcılığını Ankara Sanat Evi'nin (ANSE) üstleniyor. Tiyatro ve sinema dünyasında birçok ünlü ismin yer aldığı filmde, Sinan Taymin Albayrak, Turgay Tanülkü, Burak Tarık, Hüseyin Soysalan, Sermin Hürmeriç, Deniz Özpınar, Savaş Bayındır, Ali Yaylı, Serkan Öztürk, Ömer Pekin, Sibel Öztürk, Fırat Paşayiğit ve Vural Arısoy rol alan isimlerden bazıları. ANSE'nin tiyatro oyunlarından biri olan Eşrefpaşalılar sahneden sinema perdesine aktarılmış bir film. 3 yıl boyunca tüm Türkiye'de turneye çıkan oyunu bu zamana kadar 400 binden fazla kişi izledi. Komedi türünde önemli bir model teşkil eden film, argodan uzak mizah anlayışı ile tiyatroda güldürdüğü insanları beyaz perdeye çekmeyi hedefliyor. 'Her aileden en az 3 kişi!' sloganıyla yola çıkan yapımcılar, filmin ailelerin çocuklarıyla rahatça izleyip, eğlenebileceği bir film olduğu söylüyor.

Sezonun sürpriz filmi Eşrefpaşalılar'ın galası Maslak Tim Şov Senter'da gerçekleştirildi. Galaya filmin oyuncularının yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Filmin izleneceği salon deyim yerindeyse tıka basa doldu.
Filmde bir imamı canlandıran başrol oyunculardan Sinan Taymin Albayrak, tertemiz duygularla senaryonun işlendiğini söyledi. Filmde eski Türk filmlerinde aradığımız ve özlemini duyduğumuz dokuların var olduğunu dile getiren Albayrak, "Filmin geçtiği mahalle uzun zamandır ezan sesinin işitilmediği bir mekan. Nasıl olduysa İstanbul'un göbeğinde ezan sesi duyulmayan bir yer. Caminin imamı 15 yıl önce ortadan kaybolmuş ve o camii hırsızların deposu olarak kullanılmaya başlanmış. Bir gün bir adam çantasıyla gelir ve insanlar bu kişiye sivil polis gözüyle bakar. O da memur olarak atandığı söyler, ancak kimse inanmaz. İmamın bizim mahallede ne işi var diye başlayan ve sonrasında iki tarafın birbirini tanımasıyla devam eden muhabbetle gelişen son derece keyifli ve komik bir film" dedi.

ÇOCUKLAR EBEVEYNLERİYLE BU KOMEDİ FİLMİNİ İZLEYEBİLİR

Hem başrol oyunculuğu hem de filmin senaristliğini üstlenen Burak Tarık filmde hiç küfrün bulunmadığını aktardı. Önemli bir gişe beklentisi içinde olduklarını dile getiren Tarık, filmin ailelerin çocuklarıyla birlikte rahatlıkla izleyebileceği bir yapıt olduğunu dile getirdi.

Filmin aynı zamanda bir kabadayı filmi olduğunu aktaran usta oyuncu Turgay Tanülkü, "Ben filmde bir kabadayıyı canlandırıyorum. Ancak kabadayılık kavramı günümüz mafyasıyla ilgisi yok. Osmanlı döneminde olduğu gibi, mahalleye akıl hocalığı yapan, insanlara iş bulan, fakirlerin karnını doyuran, yediren, içiren insanlara kabadayı deniyor. Mafyalar güçlerini kendi çıkarı için kullanıyor." diye konuştu. Tanülkü, filmde halen hayatta olan Ankaralı 'Cesy cemal' lakaplı Cemal Girgin'i örnek aldığını kaydetti.

'Küfürsüz komedi, şiddetsiz aksiyon ve düzeyli romantizm' sloganıyla hareket ettiklerini aktaran Tanülkü, "Bu ülke Nasreddin Hoca'nın fıkralarına da gülüyor. Belden aşağı espri yapmanın bir anlamı yok. Topluma neyi sunarsanız, toplum ona bakacaktır. Topluma küfürü alıştırırsanız, toplum küfürlü konuşmaya başlar. Bazen bir çocuğa 'hadi lan git' demek bile ayıp bir şey olmalı." ifadelerini kullandı.

Filmde iki tane ayrı karakterin kendisine aşık olduğunu ve sevmediği adamla zorla evlendirildiğini dile getiren Sermin Hürmeriç, filmin bu dramla başladığını ifade etti. Filme 1 milyon doların üzerinde harcama yapıldığını kaydeden Yönetmen Hüdaverdi Yavuz, seviyeli komedi yapıldığını ve her yaştan kesimi filme beklediklerini sözlerine ekledi.

FİLMİN ÖZETİ

İzmir Eşrefpaşa'dan gelip İstanbul'a yerleşmiş iki dosttan biri olan Tayyar (Hüseyin Soysalan), güç ve iktidar tutkusu ile büyük bir mafya lideri olurken; Davut (Turgay Tanülkü), küçük mahallesinde namusuyla kahvesini işletmektedir. İkisi de aynı kadını sevmiştir fakat Madam Eleni (Sermin Hürmeriç) Davut'u sevmesine rağmen Tayyar ile evlenmek zorunda kalmıştır. Bir de kızı Duygu (Deniz Özpınar) dünyaya gelir. Fakat Tayyar, Madam'ın gönlünün Davut'ta olduğunu bildiğinden bunu sindiremeyip kızı ile birlikte Madam'ı ortada bırakır. Tayyar bir şekilde intikam alacaktır ve bunu Davut'un evlatlığı Nusret'i kendi yoluna çekerek yapacaktır. Mahalle kabadayısı Nusret ise bir tarafta sevdiği kız, sevdiği insanlar; diğer tarafta ise para ve saltanat arasında kalır. Bu iki dünya arasında bocalarken mahallenin metruk camisine bir hoca (Sinan Taymin Albayrak) tayin olur ve olayların seyri değişmeye başlar.

TARİHİ MEKANLAR KULLANILDI

Yaklaşık bir ayda tamamlanan filmin tamamı İstanbul'da çekildi. Çekimlerde özellikle İstanbul'un tarihi mekanlarından Balat, Eyüp, Ayvansaray kullanıldı. Mahallelinin gerçek sakinlerinin de rol aldığı filmde Eyüp'teki Zalmahmutpaşa külliyesi, Aksaray'ın gece kulüpleri, Cankurtaran'daki metruk binalar ve birçok meyhane çekimlerin yapıldığı yerler arasında yer aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder